Biosoft


Institutul de tehnologii bioinformationale

Terapia iertarii

Recent, am citit un articol interesant despre un psiholog, dr. Haleakala Lew Len din Hawaii, care în urmă cu cinci ani a acceptat postul de doctor în spitalul statal din Hawaii. În aceea perioadă paturile spitalului erau ocupate în mare măsură de pacienţi foarte violenţi care comiseseră crime abominale. Cadrele medicale erau cuprinse tot mai des de sentimentul de teamă şi neputinţă, pacienţii lor, chiar şi încătuşaţi, reuşeau să le provoace teamă.

Ceea ce mi s-a părut interesant este că dr. Haleakala nu şi-a întâlnit niciodată pacienţii, singura sa cerinţă fiind accesul la fişa pacienţilor. Rezultatele abordării sale ieşite din comun au apărut aproape imediat iar după patru ani pavilionul a fost închis pentru că ducea lipsă de pacienţi violenţi. Haleakala a declarat că tot ce a avut de făcut a fost să lucreze pe propriile sale probleme interioare. Dacă vrei să vindeci pe cineva, chiar şi pacienţii cu probleme psihiatrice, poţi face asta prin lucrul pe propriile tale probleme. Noi suntem cei care creăm această lume prin gândurile noastre. Tot ceea ce credem este pus în acţiune în lumea fizică, cea „reală”. Mintea noastră este precum o grădină, iar seminţele sunt gândurile şi dorinţele noastre. Trebuie să avem mare grijă ce alegem să plantăm pentru că până la urmă vom culege ceea ce am plantat iniţial.

Dr. Haleakala s-a considerat responsabil de soarta pacientilor săi pentru că viaţa lor s-a intersectat cu viaţa sa. A ajuns la concluzia că dacă judecăm o persoană, mai devreme sau mai târziu, aceea persoană va avea tendinţa de a se conforma judecăţii noastre, mai ales dacă ne consideră a fi o figură de autoritate. În schimb, când ne folosim de puterea iertării, binele se răspândeşte foarte repede şi problemele încep să dispară.

Este important să simţim că lasăm problemele în urmă cu adevărat, că iertăm cu adevărat, apoi vom primi un semn de vindecare pentru că senzaţia copleşitoare de dragoste intră în vieţile noastre.

Dr. Haleakala a reuşit să aducă amelioararea vieţii pacienţilor săi spunându-le: „Îmi pare rău pentru voi, vă iert de toate, vă rog iertaţi-mă şi voi pe mine”. A repetat asta mereu şi mereu, cu dorinţa pură de a ajuta şi de a deschide minţi şi inimi.

Şi noi putem aplica această metodă dacă dorinţa noastră de a ierta este sinceră. Totul se rezumă la reiînvierea inocenţei, a stării de constienţă, când nu căutăm beneficiul propriu ci cel colectiv, când trăim cu bucurie, spontaneitate şi entuziasm.


January 29th, 2010
Topic: Psihologie Tags: None

≡ Leave a Reply