Biosoft


Institutul de tehnologii bioinformationale

Santajul emotional -metode de combatere

Cum să ne protejăm de şantajul emoţional

Şantaj emoţional

Cu totii stim cum functioneaza santajul emotional. Pana la urma, l-am vazut in actiune de atatea ori.

Persoana A vrea ceva de la persoana B, persoana B nu vrea sa cedeze asa ca persoana A se foloseste de afirmatii precum “Nu ma mai iubesti?” sau “Fac asta pentru tine”, etc., reusiind astfel sa determine persoana B sa cedeze. Scenariul este asemanator de fiecare data.

Cum se face ca nu realizam ca suntem victima unui santaj emotional decat atunci cand este prea tarziu? Raspunsul este simplu. Nu realizam pentru ca sunt implicate emotiile noastre si cu totii stim cum sentimentele intuneca judecata rationala. Uneori credem ca suntem scutiti de asemenea fapte si ajungem chiar sa credem ca suntem imuni. Asemenea ganduri insa nu reusesc decat sa ne faca si mai vulnerabili in fata manipularilor.

Probabil unul dintre cele mai bune lucruri pe care le putem face pentru a ne proteja de santajul emotional este sa tinem cont de sfaturile de mai jos.

Sfatul #1: Recunoaste semnele
Primul pas pentru a te proteja este informarea. Invata sa recunosti fazele manipularii. In mod uzual santajul emotional are sase etape: cerinta, rezistenta, presiunea, amenintarea, complianta si repetitia.

  • Cerinta este cand o persoana se prezinta in fata noastra cu o anumita doleanta
  • Rezistenta este momentul in care comunicam ca cererea acesteia nu ne este pe plac
  • Presiunea este faza in care suntem pusi la colt
  • Amenintarea este faza in care ni se sugereaza ca neconformarea va avea consecinte negative pentru noi (de ex.: ne vom simtii vinovati)
  • Complianta este momentul cand cedam si acceptam sa ne conformam cerintei
  • Repetitia este cand intreg ciclu reincepe

Identificarea acestor faze ne permite sa intrerupem ciclul si sa ne protejam inainte ca manipulatorul sa poata profita.

Sfatul #2: Iubeste-te
Victimele acestui tip de manipulare sunt adesea nesigure. Ele se bazeaza foarte mult pe parerea altora si nu pot decat sa cedeze la mare parte din doleantele externe, pierzand astfel controlul.

Pentru a te proteja, creeaza-ti o stima de sine sanatoasa. Nu lasa ca ceea ce spun altii sa te afecteze prea mult. Cunoaste-te si recunoaste-ti valoarea.

Vorbeste cu un prieten care te poate ajuta sa identifici cele mai bune calitati pe care le ai. Ia-ti timp pentru a lucra pe problemele personale. A lucra pe problemele personale intr-o sedinta de psihoterapie sau de dezvoltare personala este printre altele si o masura preventiva in lupta impotriva santajului emotional.

Sfatul #3: Ramai rational
Adoptarea unui punct de vedere logic poate ajuta in lupa contra manipularii. Este mult mai greu decat pare asa ca mai bine te-ai pregatii sa ramai ferm.

A ceda poate fi cea mai simpla solutie dar daca vei face acest lucru mai bine te-ai pregati pentru inca o runda. In viitorul apropiat procesul va fi reluat. Totul se rezuma la cat de mult ai sa poti duce.

Oricine este capabil sa utilizeze santajul emotional pentru a obtine ce isi doreste. Nu te lasa victimizat. Aplica aceste sfaturi si protejeaza-te. Vei vedea ca viata va fi mai frumoasa, relatiile mai sanatoase iar stima ta de sine se va imbunatatii cu fiecare zi ce trece.

Mult success!


January 29th, 2010
Topic: Psihologie Tags: None

≡ Leave a Reply