Biosoft


Institutul de tehnologii bioinformationale

Celulele Stem si creierul uman

Nu există nici un tratament cunoscut pentru boli neurodegenerative, cum ar fi Huntington, Alzheimer şi Parkinson. Dar o nouă speranţă, sub formă de celule stem create din propria măduvă osoasă a pacientului, poate fi gasită – şi literalmente văzută – în laboratoarele de la Universitatea Tel Aviv.

Dr. Yoram Cohen de la Școala de Chimie TAU, a dovedit recent viabilitatea acestor inovatoare celule stem, numite celule stem mezenchimale, folosind RMN in vivo. Dr. Cohen a fost în măsură să urmărească progresul lor în creier, şi studiile iniţiale arată că acestea pot identifica ţesuturi nesănătoase sau deteriorate, pot migra spre ele, şi potenţial să repare sau să oprească degenerarea celulelor. Concluziile sale au fost raportate în revista Stem Cells.

“Prin monitorizarea mișcării acestor celule, putem obţine informaţii despre cât de viabile sunt, şi modul în care pot fi benefice pentru ţesuturi,” explică el. “Am fost în măsură să dovedim faptul că aceste celule stem călătoresc în creier numai în cazul în care este necesar. Ele citesc semnalele chimice ale ţesutului care indică zonele de stres şi apoi merg şi încearcă să repare situaţia”.

Urmărirea Celulelor vii în creier

Pentru a testa capabilităţile acestor noi celule stem inovatoare, Dr. Cohen a creat un studiu pentru a urmări activitatea celulelor vii din interiorul creierului utilizând un RMN in-vivo la Centrul Strauss pentru Neuro-Imagistică. Urmărirea, pe viu a celulelor active a fost esențială pentru stabilirea viabilității lor ca terapie pentru bolile neurodegenerative.

Dr. Cohen și echipa sa de cercetători au luat nanoparticule magnetice de oxid de fier şi le-au folosit pentru a marca celulele stem de testat. Injectate în creier, acestea puteau fi identificate ca puncte negre clare pe o imagine RMN. Celulele stem au fost apoi injectate în creierul unui animal care a avut un model experimental de boală Huntington. Aceste animale suferă de o neuropatologie similară cu cea observată la pacienţii umani cu Huntington şi, prin urmare, pot servi ca instrument de cercetare pentru boală.

La RMN, a fost posibilă urmărirea migrării celulelor stem spre zona bolnavă a creierului. “Celulele care merg spre o anumită zonă ce trebuie salvată sunt cea mai bună dovadă indirectă că sunt vii şi viabile”, explică dr. Cohen. Dacă pot migra spre ţintă, înseamnă că sunt vii şi pot citi semnalele chimice.

Un punct de vedere etic pentru celule stem viabile

Acest studiu este bazat pe diferenţierea celulelor mezenchimale, care au fost descoperite la Universitatea Tel Aviv. Celulele măduvei osoase se transformă în NTFs-secretoare de celule stem, care pot fi apoi folosite pentru a trata boli neurodegenerative. Acest procedeu evită dezbaterea etică provocată de utilizarea de celule stem obţinute din embrioni.

Cu toate că există un neajuns pentru a utiliza acest tip special de celule stem – gradul cel mai ridicat de dificultate implicând transformarea lor “ca Neuron” – avantajele sunt numeroase. “Celulele mezenchimale derivate din măduva osoasă ocolesc complicațiile etice şi de producţie”, spune Dr. Cohen, “și pe termen lung, este mai puțin probabil ca celulele să fie respinse deoarece acestea provin de la pacienţii înşişi. Aceasta înseamnă că nu vor mai avea nevoie de terapie imunosupresoare.”

Dr. Cohen spune că următorul pas este dezvoltarea unei terapii de viaţă pentru cei care suferă de boli neurodegenerative. Scopul final este acela de a repara celulele neuronale şi ţesuturile. Terapia cu celule stem este considerată a fi terapia cea mai promiţătoare în viitor pentru a combate boli cum ar fi Huntington, Alzheimer şi Parkinson, cercetătorii pot fi de asemenea capabili să dezvolte o terapie pentru victimele accidentelor vascular cerebrale. Dacă poate fi oprită degenerarea celulelor post-atac la un stadiu timpuriu, pacienții vor putea trăi mulți ani având o calitate bună a vieții, spune Dr. Cohen.


January 29th, 2010
Topic: Psihologie, Sanatate Tags: None

≡ Leave a Reply