Biosoft


Institutul de tehnologii bioinformationale

Amintirile exista chiar si cand le-ati uitat

O femeie vă pare familiară dar nu vă amintiți numele ei sau unde ați întâlnit-o? O nouă cercetare a neurologilor de la UC Irvine sugerează că memoria există dar pur și simplu nu o puteți accesa.

Utilizând tehnici avansate de imagistică a creierului, savanții au descoperit că activitatea creierului unei persoane în timp ce rememorează un eveniment este similară celei de la prima experimentare a evenimentului respectiv chiar dacă specificul întîmplării nu poate fi reactivat.

“Dacă detaliile sunt încă acolo, sperăm să găsim o cale de a le accesa” a spus Jeff Johnson, cercetător la Centrul UCI pentru Neurobiologia Învățării și a Memoriei și autor principal al studiului apărut în 10 septembrie în ziarul Neuron.

Prin înţelegerea modului în care funcţionează la tineri, adulţi sănătoşi, putem obţine o potenţială introspecţie a situaţiilor în care amintirile noastre eșuează mai vizibil (perceptibil) ca atunci când îmbătrânim”, a spus el. “De asemenea, s-ar putea pune în lumină soarta amintirilor vii ale unor evenimente traumatice pe care poate dorim să le uităm”.

În colaborare cu oameni de ştiinţă de la Universitatea Princeton, Johnson si colegul său, Michael Rugg, director CNLM, au folosit imagistica prin rezonanţă magnetică funcţională (RMNF) pentru a studia activitatea cerebrală a studenţilor.

Folosind un scaner RMN, studenţilor li s-au arătat cuvinte şi li s-a cerut să efecteze diferite sarcini: să-și imagineze cum ar desena un artist obiectul denumit de cuvânt, să se gândească cum este utilizat obiectul respectiv sau să pronunțe invers cuvântul în minte. Scanerul a captat imagini ale activității cerebrale pe parcursul exercițiilor.

Aproximativ 20 de minute mai târziu, studenții au vizualizat cuvintele pentru a doua oară şi au fost rugaţi să-şi amintească orice detalii legate de acestea. Din nou, activitatea cerebrală a fost înregistrată.
Folosind o metodă de analiză matematică numită analiză de model, oamenii de știință au asociat diferitelor sarcini modele distincte de activitate cerebrală. Atunci când un student a avut o amintire puternică a unui cuvânt dintr-o sarcină specifică, modelul a fost foarte asemănător cu cel generat în timpul sarcinii. Când amintirea a fost slabă sau inexistentă, modelul nu a fost la fel de proeminent dar a fost încă recognoscibil ca aparţinând acestei sarcini specifice.

“Analizorul de model ar putea identifica cu exactitate sarcini pe baza modelelor generate, indiferent dacă subiectul și-a amintit sau nu detalii specifice”, a spus Johnson”. Acest lucru ne spune că, în mod cert, creierul ştia ceva despre ceea ce s-a întâmplat, chiar dacă subiectul nu a fost conştient de informaţia respectivă.

Pe lângă Johnson şi Rugg, la acest studiu, finanţat de National Institutes of Health (Institutul Național de Sănătate) au lucrat și Susan McDuff şi Kenneth Norman de la Princeton.


January 29th, 2010
Topic: Psihologie Tags: None

≡ Leave a Reply