Biosoft


Institutul de tehnologii bioinformationale

Becuri cu LED

Un nou tip de bec s-a gasit in ultimul timp intrebuintarea in universul iluminarii: becul LED. Fiind in mare o dioda ce emite lumina atunci cand este strabatuta de curent, becul LED se bucura de o multime de avantaje in fata mai batranilor sai rivali: becurile incadescente, cu halogen sau fluorescente.

Aparut la inceputul anilor 90, becul LED a fost folosit initial doar pentru lucruri minore: instalatii pentru bradul de Craciun, pixuri cu lanterna sau lumini decoramentale. In prezent insa, tehnologia a avansat si becul LED este folosit atat pentru iluminarea locuintelor cat si in conditii mai dure, ca farurile autovehiculelor de ultima generatie.

E drept, becurile LED ofera o lumina directionala, insa folosite in grupuri, dispozitivele ce folosesc LED-uri sunt o alternativa moderna ce ofera o lumina de o calitate mai buna si consuma mai putin decat becurile incadescente. Pe de alta parte, ele sunt mai scumpe, mult mai scumpe, dar odata cu evolutia tehnologiei acest factor va scadea in importanta.

Avantajele becurilor LED

Becurile LED beneficiaza de o serie de avantaje clare in fata altor tipuri de globuri de iluminat, cele mai importante fiind urmatoarele:

  • Durata de viata foarte mare: becurile LED pot fi folosite de 2 ori mai mult timp (pana la 50.000 ore) decat cele fluorescente si de peste 50 de ori mai mult decat clasicele incandescente (1000 ore).
  • rezistente: becurile LED sunt rezistente la socuri si vibratii, nefolosind un filament ca becurile incandescente. De aceea ele pot fi folosite in conditii mult mai grele.
  • eficienta superioara: becurile LED produc o lumina mult mai puternica si mai apropiata de conceptul de lumina alba ideala. Aceasta are o eficienta de aproximativ 700 de lumeni/W. Becurile LED pot ajunge si la peste 100 lm/W , spre deosebire de cele incadescente care ofera doar 15 lm/W.
  • consum redus de energie. Probabil principalul avantaj al becului LED este consumul sau scazut, de 10-15 ori mai mic decat cel al unui bec incadescent cu proprietati luminescente similare.
  • lumina rece. Becurile LED produc lumina rece, spre deosebire de becurile incadescente care se incing foarte mult, ele avand o eficienta foarte scazuta (90% din energia electrica ce le strabate e transformata in caldura iar abia 10% in lumina)

Dezavantajele becurilor LED

  • pretul. Acesta este principalul dezavantaj al tehnologiei LED, pretul mare al dispozitivelor ce o utilizeaza. Odata cu dezvoltarea tehnologiei pretul insa va scadea si becurile LED vor deveni din ce in ce mai accesibile.
  • lumina directionala. Becurile LED produc lumina directionala. Datorita faptului ca lumina nu este imprastiata pe 360 grade, la inceputurile lor, erau dificil de utilizat pentru sistemele de iluminat. Problemele au fost insa eliminate insa prin folosirea unor becuri cu mai multe diode LED si un sistem de lentile care imprastie lumina aidoma becurilor Incadescente.

Utilizarea becurilor LED

Becurile LED isi gasesc o deosebita utilitate in cazul dispozitivelor de iluminat mobile, cum ar fi lanternele sau farurile autovehiculelor. Ele sunt folosite in marile metropole ale lumii pentru iluminarea stradala, a semnelor de circulatie sau pentru semafoare. Pe de alta parte, becurile LED si-au gasit intrebuintari diverse si in domeniul electronic, gadgeturile de ultima ora folosind de exemplu ecrane cu iluminare LED.

Datorita economicitatii lor insa, au inceput sa fie din ce in ce mai utilizate si in locuinte, atat in cadrul spoturilor directionale cat si in cazul luminilor ambientale sau pentru timpul noptii.

Exista diverse tipuri de becuri LED si diverse culori (rosu, verde, alb, albastru), in functie de necesitati.

Viitorul becurilor LED

Parafrazand o cunoscuta reclama, “viitorul suna bine”. Tehnologia LED este inca la inceputuri si odata cu trecerea anilor si maturizarea sa, tot mai multe sisteme vor folosi becuri LED.

In plus, cercetatorii nu dorm, noi tipuri de sisteme de iluminat bazate pe LEd-uri aflandu-se in diverse faze de dezvoltare. Cateva exemple ar fi LED-urile cu polimeri sau OLED-urile, care vor duce la aparitia sistemelor de iluminat flexibile si ultra mobile.

Pentru a cumpara becuri cu led va invitam sa vizitati Webshop-ul nostru


October 3rd, 2009
Topic: Energia Verde Tags: None

One Response to “Becuri cu LED”

  1. mihai Says:

    sunt foarte economice dar pt. romani sunt foarte scumpe!!!!!!!nu oricine si le poate permite!!!!!!!!!!!

≡ Leave a Reply