Biosoft


Institutul de tehnologii bioinformationale

Esentialul despre LHC

Iată esenţialul despre LHC, aşa cum l-am trimis revistei Pagini Româneşti din Montreal acum câteva zile pentru a îi ajuta să îmbunătăţească varianta lor de articol ce îl dedicaseră acceleratorului LHC.

1. Cel mai puternic “microscop” construit vreodata
- “Distinge” precis chiar si a zecea mia parte dintr-un proton
- Studiaza particulele elementare si interactiile intre ele
- Poate revolutiona intelegerea noastra despre Univers.

2. Este o colaborare cu adevarat internationala
- Canada isi concentreze efortul doar asupra experimentului ATLAS de la LHC
- Romania participa cu aproximativ 70 de cercetatori si studenti la trei din cele patru experimente de la LHC. Acestia sunt de la Institutul de Inginerie si Fizica Nucleara “Horia Hulubei” de la Magurele, de langa Bucuresti.
- Romania este singura tara din Europa de Est care este si in UE si care nu este tara membra CERN! Pana si Bulgaria ne-a luat-o inainte, inca din 1999!
Incearca sa raspunda la intrebari fundamentala despre Univers
- de ce particulele au masa? (exista bozonul Higgs?)
- de ce Universul e format doar din materie? (daca in Big Bang materia si antimateria au fost create in cantitati egale, unde a disparut antimateria?)
- din ce este constituita materia intunecata (care ocupa 25% din Univers, spre deosebire de doar 5% cat ocupa materia obisnuita)
- exista dimensiuni suplimentare ale spatiului?
- exista particule sau interactii elementare noi?
- de ce exista doar trei generatii de particule elementare?

3. Cercetare fundamentala descopera legile Universului. Este foarte importanta pentru progresul umanitatii in general, caci ne trebuie intai aceste legi ale Universului pentru a le putea aplica apoi in tehnologie. Tehnologia moderna de acum precum laptopul, celularul, iPod-ul, nu ar fi existat fara studierea atomului acum o suta de ani, de dragul de a intelege atomul si fara ganduri de aplicatii practice. Ele au venit de lasine, apoi. Intotdeauna cand s-au descoperit legi fizice noi, ele au fost aplicate, mai devreme sau mai tarziu. LHC exploreaza un nou regim la naturii, la energii mari si la distante mici si sigur vor aparea fenomene noi, asteptate sau nu.

4. Cateva aplicatii ale fizicii particulelor:
- cea mai buna metoda de diagnosticare a cancerului este tomografia cu emisie de pozitroni (pozitronul este particula de antimaterie a electronului)
- cel mai bun bisturiu pentru cazuri de cancer este un fascicul de neutroni, protoni sau ioni usori
- viitoarea generatie de centrale nucleare vor folosi fascicule de neutroni sa faca din orice element chimic masiv un combustibil nuclear

5. Argumente pe scurt de ce experimentele nu prezinta nici un pericol:
- o coliziune proton-proton la fel de energetica ca ciocnirea a doua libelule
- in atmosfera Pamantului au loc mereu coliziuni tot de tipul proton-proton, cu energii de milioane de ori mai mari ca cele de la LHC.
- astfel, daca cumva se pot produce gauri negre la LHC, atunci ele s-au produs si se vor produce mereu in atmosfera
- iar cum noi inca suntem aici, inseamna ca aceste gauri negre microscopice, daca au fost produse, sunt inofensive
- acesta este in acord cu faptul ca principiile generale din fizica sugereaza destul de ferm ca gaurile negre microscopice s-ar evapora imediat ce se produc
- in plus, probabilitatea de a le produce este foarte mica (ar trebui sa exista dimensiuni suplimentare ale spatiului, intre altele, pentru ca ele sa fie produse)
- daca vor observa gauri negre microscopice, cercetatorii vor fi de-a dreptul fericiti, caci ar avea prima dovada experimentala vreodata cum ca intre cele doua teorii mari ale fizicii, teoria cuantica si teoria relativitatii, ar exista o totusi o legatura strans. Ar fi primul pas spre o teorie cuantica a gravitatiei.


August 3rd, 2009
Topic: Generale Tags: None

≡ Leave a Reply